Kas sa tead, kuidas juhtub hallide karude uudishimulik pesitsustsükkel?

Hallkarud, pruunkaru alamliigid, elavad suurtes osades Põhja-Ameerika territooriume ja on nn, kuna neil on juurest heledama otsaga karvad, mis jätab mulje, et nende karusnahk on hall. Nendel suurtel loomadel on Ameerika mandri imetajate seas üks madalaim sigimisaste.

Nad saavad suguküpsuse alles viie aasta vanuselt, tiinus võtab aega üheksa kuud ja pärast pesakonna sündi veedab ema kutsikate eest umbes kaks aastat. Selle aja jooksul ei ületa emane uuesti ja pärast noorte karude kadumist peab ta minema kolm või enam aastat ilma uute järglasteta.

Siiski on harvad juhud, kui paari halli karu ületamine ei anna rasedust. Selle põhjuseks on asjaolu, et nendevaheline seksuaalakt võib kesta kuni tund, selle aja jooksul stimuleeritakse emaslooma pidevalt ovulatsiooni, mis on tingitud meessoost struktuuris nimega varras - peenise sisemine luu, mis on levinud paljudel imetajaliikidel. Halli karu töötajad on keskmiselt 16, 5 cm pikad, arvestamata teda ümbritsevaid pehmeid kudesid.

Halli karu töötajad

Kuid kogu selles hallide karude aretusprotsessis on kahtlemata kõige huvitavam raseduse etapid. Kuigi paaritumise ja sündimise vahel on üheksa kuud pikkune intervall, arenevad pojad emaüsas tegelikult vaid lühikese aja jooksul, kuue kuni kaheksa nädala jooksul.

Ristumine toimub tavaliselt põhjapoolkera kevadel, märtsist maini. Kuid kui munarakk on viljastatud, võib karu täielikult peatada selle arengu emakas, seda protsessi nimetatakse hiliseks implanteerimiseks. Seejärel veedab ta järgmised kaks hooaega, saades piisavalt kaalu, et talvituma talvituma.

Kui ta on aasta külmemaks hooajaks oma urgu ette valmistanud - tavaliselt kaevatakse puu juure alla või asub koobas - ja on piisavalt kaalus juurde võtnud, siis novembri keskpaigaks "aktiveerib" emane uuesti oma raseduse, kuni järgmised paar kuud möödub. kolm kuud letargis. Teie temperatuur langeb veidi, pulss aeglustub ja keha ja loode püsivad aktiivsed, kui tarbite ainult viimase kuue kuu jooksul kogunenud lisarasvas sisalduvaid energiavarusid. Huvitav on see, et loom ei riku sel perioodil roojamist ega uriini.

Hallkaru isend talvitumisperioodil, mis kestab keskmiselt novembrist jaanuarini

Kutsikad sünnivad lõpuks jaanuari lõpus või veebruari alguses, kui talv on kõige halvem ja kevad taas lähenemas. Teddy-karud tulevad maailma peaaegu karvadeta, kaaluvad alla naela, ei suuda oma silmi avada ja on vaevalt võimelised indekseerima ema soojuse lähedal.

Kuni suve saabumiseni toituvad nad emapiimast ainult siis, kui nad täiendavad imetamist tahke toiduga. Karude tõenäoline põhjus tiinuse katkestamiseks on nende järglaste sündimine varakevadel, mis tagab, et neil on enne järgmist talve kaalus juurde võtmine ja jahioskuse arendamine kolm hooaega.

See suurendab tunduvalt liigi ellujäämisvõimalusi, sest isegi kui noored surevad - ilmastiku või kiskjate tõttu -, ei ole emasloomal vähemalt kolm aastat uut pesakonda. Pärast kaks aastat emaga koos käimist on aeg (nüüd mitte nii väikesed) karud ise oma kursusele asuda. Vahepeal sünni ja lahkumise vahel on nad langenud 450 grammist umbes 45 naelani.

Hallhabe emane, kel kevadel kaasas tema poiss

Igas pesakonnas võib olla üks kuni neli kutsikat, kuid enamasti sünnib ainult kaks. Kui ema ja laps paaritatakse hiljem paaritusperioodil, välditakse neid täielikult.

Kõigile, kes on kogu selles loos isadekaru jaoks uudishimulikud, ta ei osale pisikeste kasvatamise protsessis. Ja kui paaritumisperioodil kohtub mees emasloomaga, kellel on kutsikad, võite proovida neid tappa, et teda uuesti risti panna. Ta kaitseb oma lapsi kõikvõimalikult ja on ka juhtumeid, kus karud peletavad isaseid endast palju suuremaks, kui nad tunnevad, et nende noori ähvardatakse.